Belirli bir tecrübeye gelmiş yazılımcıların, yeni bir şeyler öğrenmesi genellikle yeni projelerle olmaktadır. Yeni projemle beraber NFC kartları öğrenmem gerekti. Düşünebileceğiniz kadar kolay olmadığını söylememde fayda olduğunu düşünüyorum.
NFC açılımı “Near Field Communication” demektir ve Türkçe’de literatürümüze “Yakın Alan İletişimi” olarak girmiştir. En temel görevi elektronik cihazlar, mobil telefonlar ve bilgisayar ile kısa menzilli, kablosuz ve kişisel olarak kullanılan bir teknolojidir. Manyetik alan indüksiyonu kullanarak çalışır.
Kullanım alanları ise günlük hayatımızın tam içindedir. NFC kartlar mobil ödeme, bankacılık, perakende, ulaşım, sağlık vb. bir çok sektörde kullanılmaktadır.
NFC Kartlar Nasıl Çalışır?
NFC kartların frekansı 13.56 MHz’dir. NFC kartların sağladığı veri iletim hızı 106, 212 veya 424 kbit/s’dir. NFC kartlar standartlarında tanımlanan maksimum mesafe 10 cm’dir. NFC teknolojisi ISO-IEC 14443 ve ISO-IEC 15963 gibi RFID standartlarını temel almaktadır.
NFC verileri manyetik alan indüksiyonu yoluyla ilettiği için, radyo dalgalarına göre çok daha hızlı sönmektedir. Böylelikle cihazlar arasındaki konuşmalarda, dışarıdan dinlenebilmesi önemli ölçüde azaltılmaktadır.
NFC Güvenlimidir?
Kullanımı çok basit ve fiziksel temas gerektirmediği için kullanıcılar NFC teknolojisinin potansiyel güvenlik riskleri hakkında endişe duymaktadır. NFC iletişim protokolleri üzerine kurulmuştur ve güvenlik riskleri tamamen uygulamaya bağlıdır.
NFC sadece siz istediğinizde etkin moda geçer. NFC terminali kullanan bir mağazada ödeme yaptığınızda çip etkinleşir. Bekleme modundayken NFC çalışmaz.